Duyurular

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

            Üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) insanların geçirdiği en sık enfeksiyon hastalığıdır. Üst solunum yolu gırtlaktan burun ucuna kadar olan hava yolunu tarif eder. Bu bölgenin tüm enfeksiyonları ile biz KBB hekimleri ilgilenmekteyiz.

            ÜSYE nedeni çoğunlukla virüslerdir. Viral hastalıklar çok çabuk bulaşır ve ortak alanlarda salgınlar yapar. Bakteriyel ve viral ayrımını ancak doktorlar yapmaktadır.

            Bakteriyel ve viralÜSYE’larının genel belirtileri; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, kulak ağrısı, kulaklarda dolgunluk. Bu belirtilerin biri veya bir kaçı hastada bulunabilir.

            Tedavisi viral-bakteriyel ayrımına göre planlanır. Bakteriyel hastalıklarda antibiyotik ve genel durumu düzeltici ilaçlar kullanılır. Viral hastalıklarda ise antibiyotiğin yararı yoktur. Destek tedavisi verilir ve gerekirse anti viral ilaçlar tedaviye eklenebilir. Hastalık tedavi alında bile yaklaşık 1 hafta sürmektedir.

            ÜSYE’larından korunmak için özellikle kışın kapalı ortamların havalandırılması gerekir. Hastalıklar genellikle elle taşınır bu yüzden sık sık sabunla eller yıkanmalıdır. Hapşırma ve öksürme sırasında kağıt mendiller kullanılıp atılmalıdır. Hastalık sırasında ilaçlarla beraber bol sıvı alınmalı ve dinlenilmelidir. Riskli kişiler her yıl eylül ayında grip aşısı yaptırmalıdırlar.

                                                                                                                                                                                    Op. Dr. Uğur DEMİRCİ

.

Check Also

Çocuklarda Burun Kıkırdak Ameliyatı Yapılır mı?

“Septoplasti” dediğimiz burun kıkırdak eğriliği ameliyatı çocukluk çağında yapılır mı? Eskiden bu soru sorulduğunda “kesinlikle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
× WhatsApp İletişim