Duyurular
woman with hands on throat.

REFLÜ NEDİR?

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna ve boğaza kadar gelmesi durumudur. Bebeklik döneminde normal olan bu durum erişkin dönemde normal olarak kabul edilmez.

Mide girişinde sfinkterdenilen mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen yüksek basınçlı bir mekanizma bulunur. Bazı insanlarda bu mekanizma yetersiz çalışıyor olabilir. Yağlı ve baharatlı yiyecekler, sigara, alkol, bazı ilaçlar (bazı kalp ve tansiyon ilaçları, spazm çözücüler, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi) sfinkter basıncını düşürürler ve reflüye sebep olabilirler. Uykuda sfinkterin gevşemesi durumunda reflü hastalığı oluşur ve boğaz ağrısı, boğazda gıcık, boğazda yabancı cisim hissi, farenjit, kuru öksürük, geniz akıntısı hissi gibi yakınmalara yol açar.

KBB Hekimleri olarak bu tür yakınmaları olan hastalarda mide asidini azaltan ilaçlar kullanmaktayız. Ancak tedavinin daha önemli basamağı yaşam biçimi değişiklikleri ve diyettir.

Mide boşalması yaklaşık 2 saatte tamamlanmaktadır. Bu yüzden yatmadan önce 2 saat boyunca gıda ve reflü artırıcı içecek alınmamalıdır. Yatağın baş kısmı 15 cm kadar yükseltilmelidir. Eğer yapılamıyorsa yüksek yastıkta yatılmalıdır. Mide asidini artıran gıdalar: çay, kahve, asitli içecekler, mandalina, portakal, limon, nar, kivi, soda, alkollü içecekler, kızartmalar, hazır fast-food tarzı gıdalar.

Reflü birkaç günlük tedavi ile düzelebilecek bir durum değildir. Bu yaşam biçimi önerilerine reflü bulguları ortadan kalkana kadar devam edilmelidir. Bu süre birkaç ayı bulacaktır. Bu süre zarfında doktorunuzun uygun göreceği vakitlerde kontrole giderek hastalığın seyrini takip ettirmelisiniz. İlaçlar doktorunuzun uygun gördüğü zaman kesilmelidir. Aksi söylenene kadar mutlaka ara vermeden ilaçlara ve önerilere devam edilmelidir.

Op. Dr. Uğur DEMİRCİ.

Check Also

Çocuklarda Burun Kıkırdak Ameliyatı Yapılır mı?

“Septoplasti” dediğimiz burun kıkırdak eğriliği ameliyatı çocukluk çağında yapılır mı? Eskiden bu soru sorulduğunda “kesinlikle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
× WhatsApp İletişim