Devlet memurluğuna başlayanlar aday memur olarak başlar. Aday memurluk süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz. Aday memurluk süresince temel ve hazırlayıcı eğitim verilir (pratikte bazı yerlerde bu eğitimler veriliyor ama genelde eğitim verilmiyor). Bu eğitimlerde başarısız olunması durumunda disiplin amirlerinin ve atamaya yetkili amirin onayı ile aday memurun ilişiği kesilir (657 sayılı kanun madde 56). Kanunda yazan bu ancak pratikte çoğu yerde eğitim falan verilmez ve otomatik olarak asalet tasdiki 1. Yıl dolduğunda gerçekleşir. Aday memur iken disiplin cezası alanlar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile devlet memurluğundan çıkarılırlar. Dolayısıyla aday memur iken disiplin cezası almamaya dikkat edilmelidir (Bu madde yazımı hazırladığım tarihten sonra Anayasa Mahkemesinin 2013/131 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. ).
Devlet memurlarının ilk bir yıl boyunca senelik izin hakkı yoktur. Bir yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, 10 yıldan uzun süre hizmeti bulunan memurlara ise 30 gün yıllık izin verilir. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir (madde 102). Yıllık izinler amirin uygun bulacağı zamanlarda tamamı veya bölünerek kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın yıllık izinleri bir arada verilebilir. Bir önceki yıl hariç daha önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Yeni yılın izin hakkı yılbaşında başlar. Radyoaktif ışınlarla çalışan personele yıllık izinlerine ilaveten her yıl 1 ay sağlık izni verilir.
Bayan memurlara doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta analık izni verilir. İsteyen memur çalışmaya uygun olduğuna dair sağlık raporu alarak doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu çalıştığı kadar izni doğum sonrası kullanabilir. Erkek memura eşinin doğum yapması halinde 10 gün babalık izni verilir. Doğum sonrası analık izninin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında kullanılacağını memur kendisi belirler. Doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilir. Bayan memurlara doktor raporu ile belirtilmesi halinde hamileyken gece nöbeti nöbeti yazılamaz. Rapor yoksa 24. Haftadan itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süresince gece nöbeti yazılamaz.
Memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne-baba-kardeşinin ölümü halinde 7 gün izin verilir.
Yukarıdaki mazeretler dışında memurun mazereti olduğunda merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam onayı ile 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 gün mazeret izni verilebilir. Zaruret halinde aynı şekilde 10 gün daha mazeret izni verilebilir ancak ikinci verilen 10 gün bir sonraki yıllık izinden düşülür. Mazeret izni görüldüğü gibi tamamen amirin yetkisindedir. Amir onay verirse kullanılabilir.
Memura aylık ve özlük hakları korunarak verilecek rapora istinaden kanser, tbc, akıl hastalıkları gibi durumlarda 18 aya kadar, diğer hastalık hallerinde 12 aya kadar izin verilir. İşe başlayabilmek için iyileştiğine dair rapor almalıdır aksi halde bir kez daha izin verilir bu süre sonunda iyileşemeyenler emekli edilir. Görevden dolayı bir kazaya ve saldırıya!!! Veya meslek hastalığına maruz kalan memur iyileşinceye kadar izinli sayılır. Memurun bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavisi sırasında memura 3 aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır. Yine mazeret devam ediyorsa 18 aya kadar aylıksız izin verilebilir (madde 108).
Kanunlar yorumlanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bizim haklarımı bilmemiz açısından çok önemli. Yukarıdaki cümlelerin bazılarında “verilir” derken bazılarında “verilebilir” denilmektedir. Verilir denilen izinler için amir “vermiyorum” deme hakkına sahip değildir. “verilebilir” denilen izinler ise amirin inisiyatifindedir. Yani amir uygun görürse verir.
Beş yılını tamamlamış memura isteği halinde memuriyeti boyunca en fazla iki seferde kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Devlet memurluğuna başlayanlar aday memur olarak başlar. Aday memurluk süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz. Aday memurluk süresince temel ve hazırlayıcı eğitim verilir (pratikte bazı yerlerde bu eğitimler veriliyor ama genelde eğitim verilmiyor). Bu eğitimlerde başarısız olunması durumunda disiplin amirlerinin ve atamaya yetkili amirin onayı ile aday memurun ilişiği kesilir (657 sayılı kanun madde 56). Kanunda yazan bu ancak pratikte çoğu yerde eğitim falan verilmez ve otomatik olarak asalet tasdiki 1. Yıl dolduğunda gerçekleşir. Aday memur iken disiplin cezası alanlar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile devlet memurluğundan çıkarılırlar. Dolayısıyla aday memur iken disiplin cezası almamaya dikkat edilmelidir.
(Hocam geçen hafta itibariile anayasanın 57.maddesdindeki isiplin amirlerinin ve atamaya yetkili amirin onayı ile aday memurun ilişiği kesilir (657 sayılı kanun madde 56) bu maddeyi anayasa mahkemesiiptal etti artık bu madde yok. ve yenibir yazı hazırlayıpsosyalmedyaya sunarsanız en azından asalet döneminde daha asaletalmadan isiplin amirlerinin ve atamaya yetkili amirin onayı ile aday memurun ilişiği kesilir (657 sayılı kanun madde 56) bu madde uyarında çıkarılanlar işine geri dönmek için idarimahkemeye dava açma hakkı dığdu. Bu bilgileri R:G de 28. Şubat 2014 tarihli Kırıkkale idarimahmesinden açılmışbirdava sonusundan ulaşabilirsiniz saygılar.
Katkı için teşekkür ederim. Düzeltmeleri ekliyorum.
Hocam çok faydalı bir paylaşım teşekkür ederim öncelikle. Ben bi konuya takıldım. Babalık izni 10 olarak geçiyor. örneğin pazartesi babalık iznine çıkan kişinin izni Çarşamba günü mü bitiyor ? yani hafta sonlarıda mı sayılıyor ? 2 parça halinde alamıyor mu ?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler sayın hocam
Hafta sonları da sayılıyor. Doğum gününde başlayıp kesintisiz kullanılması gerekiyor.
MERHABALAR
ŞU AN BEN ADAY MEMURUM. ADAY MEMURLUĞUMUN HENÜZ 3. AYINDA ASKERE GİTTİM. ŞU AN TEKRAR BAŞLADIM. ASALETİMİN TASDİK OLUNMASINDA O 3 AY DAHİL EDİLİR Mİ YANİ SADECE 9 AY SONRAMI YOKSA 12 AY SONRAMI TASDİK OLUNUR TEŞEKKÜRLER.