Boyun bölgesinde beliren kısa sürede oluşmuş şişliklerin çocuk ve gençlerde en sık sebebi enfeksiyonlardır. Üst solunum yolları enfeksiyonları, bademcik enfeksiyonları, dudak uçukları gibi durumlarda boyundaki lenf bezeleri şişebilir. Yaşlılarda ise boyun şişlikleri baş-boyun bölgesindeki hastalıkların yansıması olabileceği için daha önemlidir.
Uzun süreli şişlikler ise daha çöok iyi huylu hastalıklar düşündürür. Anne karnındaki gelişim sırasında kaybıolması gereken doğumsal artıklar yıllar sonra boyunda şişlik olarak kendini gösterebilir.
Guatr hastalığı, tükürük bezi hastalıkları, gırtlak kitleleri boyunda görülebilecek diğer kitle nedenleridir.
Boyunda şişlik fark edildiğinde kulak burun boğaz hekimi muayenesi gereklidir. Kitlenin yeri, gelişim süresi, büyüklüğü değerlendirilerek ön tanılar belirlenir ve gerekirse ultrason, CT ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ve kan tetkiklerinden faydalanırız.
Kitlelerin sebebine göre tedavi planlaması yapılır. Enfeksiyon nedeniyle oluşmuş kitlelerde antibiyotik kullanımı gerekebilir. Doğumsal kitleler, tükürük bezi kitleleri ameliyatla çıkarılır. Tiroit bezi nodülleri ise uzun süre takip edilip bazı kriterlere göre ameliyat edilir.
Op. Dr. Uğur DEMİRCİ