Duyurular

İstifa Etmek ve Müstafi Olmak

Memurlar için istifa etmek oldukça ciddi ve nadir görülen bir durum olmasına rağmen, biz doktorların içinde bulunduğu mecburi hizmet çilesi nedeniyle maalesef artık duymaya alıştığımız bir durum oldu.
İstifa etmek devlet memurluğundan kendi isteği ile çekilmektir. 657 sayılı kanunun 94. maddesinde “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır” denilmektedir. Bu duruma ise “müstafilik” denir. Ancak görüldüğü gibi 657 sayılı kanunda istifa ve müstafi kavramları yoktur. Bu durumların ikisi de “GÖREVDEN ÇEKİLME” olarak isimlendirilir.
Devlet memurluğundan ayrılmak isteyen memur bu isteğini belirten dilekçesini yazıp ÇALIŞTIĞI KURUMUN AMİRİNE verir. Kanunda “Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir” denir. Yani dilekçenizi verdikten sonra amir size cevap verecektir. Eğer 1 ay içinde cevap vermezse amirinize haber vererek (memuriyette her şey yazılı yapılır!) görevinizden ayrılırsınız. Bu yasal olarak istifa etme şeklidir.
                İstifa eden memur tekrar göreve dönmek isterse bazı şartları sağlamak zorundadır:
                1. Usulüne uygun istifa edenler 6 ay geçmeden,
                2. müstafi sayılanlar 1 yıl geçmeden,
                3. 95. maddedeki yazılı zorunluluklara uymayanlar (95. madde: Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir) 3 yıl geçmeden,
                4. 96. maddeye aykırı hareket edenler (96. madde: Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet Memurları yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar) hiç bir surette, devlet memurluğunaALINAMAZLAR.
Görüldüğü gibi istifa etmek ile müstafi olmak arasında tekrar memuriyete dönüş süresinin haricinde herhangi bir fark yoktur. İstifa eden 6 ay, müstafi olan 1 yıl devlet memuru olamaz. Bu süre görevden ayrılış yapıldığı gün başlar.
Aynı kanunun 92. Maddesinde; “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler” denilmektedir. Yani devlet memurluğundan 2 kez çekilebilirsiniz. 3. kez çekilen bir daha devlet memuru olamaz. Mecburi hizmet yükümlüsü kişi eğer daha önce 3 kez istifa ettiyse nasıl bir yol izleneceği yazılı olarak mevcut değildir. Ancak hukukçuların görüşüne göre; bu kişiler mecburi hizmeti yapana kadar memur olarak çalışıp, mecburi hizmet süresi bittiğinde ilişiği kesilir.
Mecburi hizmet ataması yapılan kişilerin görev yerine mehil müddeti içinde başlaması gerekmektedir. Göreve başlamayanların müstafi sayılacağına dair yanlış bir bilgi vardır. Halbuki bu kişiler müstafi veya istifa etmiş sayılmazlar. Bu kişileri ilgilendiren madde 63’tür. Bu maddede; “Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.” denilmektedir. Yani bu kişiler istifa haklarını kullanmış olmazlar. Ayrıca mazeretleri nedeniyle başlayışını iki aya kadar geciktirebilirler. İki ay sonunda atama iptal edilir.
Mehil müddeti madde 62’de tanımlanmıştır. Bu maddede; “İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;  a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
                                        b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.” “Aynı yer” den kasıt aynı il merkezi veya aynı ilçedir. Aynı ilin farklı ilçeleri arasındaki mehil müddeti 15 gündür. Ayrıca ilk defa atananlar ikamet adresine göre değerlendirilir. Naklen atananlar çalıştığı yere göre değerlendirilir.
İstifa etmiş, müstafi olmuş veya ataması yapıldığı halde görevine başlamamış kişiler belirtilen sürelerde sadece 657 sayılı kanuna göre çalışamazlar. Üniversite hastanelerinde çalışmalarında herhangi bir engel yoktur.
İstifa dilekçesi geleceğe yönelik verilemez. Verildiği gün geçerlidir.
Hiç istifa etmeyeceğiniz huzurlu bir iş yaşamı dileklerimle.
Op. Dr. Uğur DEMİRCİ

.

Check Also

Atama, Mecburi Hizmet, Mehil Müddeti

Bilindiği gibi Tıp Fakültesini bitirdiğimiz andan itibaren diplomamıza ulaşmamız için mecburi hizmet diye bilinen Devlet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
× WhatsApp İletişim