Duyurular

Ses Kısıklığı

Gırtlakta ses çıkmasını sağlayan iki tane ses teli (vokal kord) bulunmaktadır. Bunlar birbiriyle temas edip kapanır ve arasından geçen hava ile ses oluşur. Bu ses ağız, burun, yutak, damak, dil ile şekillendirilerek konuşma ortaya çıkar.

Ses kısıklığı kısa ve uzun süren nedenlere bağlı olabilir. Üst solunum larenjit, farenjit, trakeit gibi solunum yolu enfeksiyonları kısa süren  nedenlerdir. Bu enfeksiyonlar sırasında ses tellerinde oluşan ödem sonucu ses kısıklığı olur. Hastalığın düzelmesi ile ses kısıklığı geçer.

Ses tellerinde normalde olmaması gereken şişlikler, ses tellerinin kronik tahrişi ise uzun süren ses kısıklığına neden olur. Ses tellerinde nodül, polip, reinke ödemi gibi iyi huylu oluşumlar yanı sıra kötü huylu kitleler olabilir. Bunların ayrımı muayene ve patolojik inceleme ile yapılır. Reflü hastalığında ses tellerinin sürekli mide asidi ile tahriş olması sonucu da uzun süreli ses kısıklığı görülebilir.

Tüm ses kısıklığı durumlarında mutlaka KBB hekimi muayenesi gerekmektedir.

 

Op. Dr. Uğur DEMİRCİ.

Check Also

Çocuklarda Burun Kıkırdak Ameliyatı Yapılır mı?

“Septoplasti” dediğimiz burun kıkırdak eğriliği ameliyatı çocukluk çağında yapılır mı? Eskiden bu soru sorulduğunda “kesinlikle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın
× WhatsApp İletişim