Grip influenza virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Virüs sürekli form değiştirdiği için her sene salgın yapmaktadır.
Yüksek ateş, kas ağrıları, halsizlik, baş ağrısı, öksürük, burun akıntısı tipik belirtileridir. Bu belirtilerden bazıları veya tümü görülebilir.
Sağlıklı kişilerde grip tehlikeli değildir. Yaşlılar, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalığı bulunanlarda ağır seyrederek ölüme yol açabilmektedir.
Virüs tarafından oluşturulduğu için antibiyotik kullanılmaması gerekmektedir. Antibiyotikler sadece bakteriyel hastalıklarda kullanılmaktadır. Gereksiz antibiyotik kullanımı insan sağlığına zarar vermektedir.
Hastalık başladığı zaman ilk yapılması gereken diğer insanlara bulaşmanın önlenmesidir. Sık sık eller yıkanmalı, öksürürken ağız kapatılmalı, kağıt mendil kullanılarak sık sık değiştirilmelidir.
Gripte kullandığımız ilaçlar oluşan yakınmaları gidermeye yöneliktir. Ateş düşürücü, kırgınlık giderici, burun açıcı ilaçlar kullanılarak hastalığın rahat geçirilmesini sağlamaktayız. Tüm bunlara rağmen hastalığın semptomları bir hafta kadar sürer ve kendiliğinden geçer. Bu süre içinde insanlarla teması azalmalı, tokalaşma ve öpmeden kaçınılmalıdır. Sıvı alımı artırılmalıdır. İstirahat edilmelidir.
Grip aşısı risk grubundaki kişilere önerilmektedir. Eylül ayında yapılır. Yaklaşık %70 koruyucudur. Aşı daha önce salgın yapmış virüs ve yapması beklenen virüslerden hazırlanır.
Her yıl kışın grip salgını ile ilgili korkutucu haberler yapılarak insanlar endişeye düşürülmektedir. Her yıl grip görülmekte ve risk grubu kişiler haricinde zarar vermemektedir. Gripten korkmak yerine kişisel hijyenik tedbirlere dikkat etmek, bulunulan ortamları iyi havalandırmak, hasta kişilerle temas etmemek gerekmektedir.
Op. Dr. Uğur Demirci.